Door Anne Sophie van Grondelle
Wist je dat je baby al vanaf het prille begin, in de buik, de wereld begint te ervaren? De tijd in jouw baarmoeder en het geboorteproces zijn geen lege bladzijden, maar vormen de allereerste indrukken van het leven. Deze vroege ervaringen zijn zo krachtig dat ze de manier waarop je kind later in het leven staat, kunnen beïnvloeden.
De prenatale fase is een periode van diepe kwetsbaarheid. Jouw baby is volledig open en neemt alles in zich op, zonder filter.
Volgens prenataal psycholoog William Emerson dragen de ervaringen in de baarmoeder en tijdens de geboorte bij aan hoe we later situaties waarnemen en beleven. Hij noemt dit "recapitulatietheorie": als een baby vastzat tijdens de geboorte, kan hij zich later in het leven snel bekneld voelen in bepaalde situaties. Niet omdat hij zich daar bewust van is, maar omdat zijn lichaam en geest die eerste ervaring als blauwdruk hebben opgeslagen. Emerson (1996) schrijft: "Prenatale trauma’s vormen de basis voor latere ervaringen. Met andere woorden; levenservaringen worden ervaren vanuit eerdere en onopgeloste trauma’s."
Jouw emoties zijn ook zijn emoties
Jij bent de wereld van je baby. Wat jij voelt, voelt hij ook. Niet alleen door de liefdevolle verbinding die jullie delen, maar ook op een heel fysiek niveau. Je gevoelens en emoties worden via biochemische processen doorgegeven aan je kindje. Stress, angst, verdriet – maar ook vreugde en liefde – reizen via de placenta naar hem toe. Emerson (1996) stelt: "Lake ontdekte dat de meest invloedrijke gebeurtenissen maternale ervaringen waren die biochemisch werden overgedragen via een groep chemicaliën genaamd catecholamines." Dit betekent dat je baby jouw gevoelens niet alleen waarneemt, maar ze ook daadwerkelijk ervaart.
Dit kan soms confronterend zijn. Misschien heb je momenten van stress, vermoeidheid of verdriet gehad tijdens je zwangerschap. Weet dat je hierin niet alleen bent en dat het belangrijkste is hoe je hier nu mee omgaat. Je baby heeft geen perfectie nodig, maar een moeder die zich bewust is van haar eigen gevoelens en die er met liefde en zachtheid mee omgaat.
Herkennen, erkennen en helen
Wat een baby kwetsbaar maakt, is niet alleen de mogelijkheid om een overweldigende ervaring op te doen, maar vooral het ontbreken van erkenning en troost. Het oude idee dat baby's niks voelen en onthouden, heeft ons lang belemmerd om echt af te stemmen op hun behoeften. Maar steeds meer onderzoek laat zien hoe belangrijk het is om je baby te helpen zijn ervaringen te verwerken. Emerson (1996) benadrukt: "Wanneer baby's (tijdens de zwangerschap via hun moeder) verlating, afwijzing, geweld of misbruik ervaren, nemen ze deze ervaringen mee in het geboorteproces." Dat betekent dat ook ervaringen die een baby tijdens de zwangerschap opdoet invloed kunnen hebben op hoe de bevalling verloopt.
Een moeilijke geboorte, een medische ingreep, of een emotioneel zware periode tijdens de zwangerschap – het zijn allemaal ervaringen die een indruk kunnen achterlaten. Maar het goede nieuws is: liefdevolle aandacht en verbondenheid kunnen helen. Door aanwezig te zijn bij je eigen gevoelens en die van je baby , je baby vast te houden, te troosten en zijn signalen serieus te nemen, help je hem om zich veilig en geborgen te voelen.
De kracht van opnieuw verbinden
Als er stress of moeilijkheden zijn geweest in de zwangerschap of geboorte: er is altijd ruimte voor heling. Emerson benadrukt hoe krachtig het is om je bewust te worden van deze vroege ervaringen en om je baby te helpen zich opnieuw veilig en geliefd te voelen. Dit kan door huid-op-huid contact, liefdevolle woorden, en misschien wel het belangrijkste: door echt naar hem te luisteren. Jouw baby voelt het als je hem serieus neemt en wilt luisteren naar wat hij ervaart of ervaren heeft.
Misschien voel je zelf ook de uitnodiging om terug te keren naar je eigen vroege ervaringen. Hoe was jouw start in het leven? Welke gevoelens komen er bij je op als je hieraan denkt? Door zelf in contact te komen met je eigen geboorteverhaal, kun je je kind nog dieper begrijpen en ondersteunen.
Jij bent de veilige haven van je baby. Jouw liefde, jouw aandacht en jouw bewustzijn zijn de sleutel tot een diepe, sterke basis. Wees zacht voor jezelf, en weet: elke dag is een nieuwe kans om met liefde en aanwezigheid samen te groeien.
Referentie:
Emerson, W. (1996). The Vulnerable Prenate. Pre-and Perinatal Psychology Journal, 10(3), 125-142.