De Kracht van het Begin

Vanaf het allereerste moment dat een nieuw leven in jou ontwaakt, begint een diepgaande reis. Een reis waarin je lichaam, je emoties, je gedachten en je ervaringen direct invloed hebben op het wezen dat zich in jou vormt. Misschien voel je dit intuïtief al aan. Misschien weet je diep vanbinnen dat je baby niet zomaar een passief wezen is, maar vanaf de conceptie een voelend, waarnemend en lerend mensje. En je gevoel klopt: de wetenschap bevestigt steeds meer wat wij als moeders al eeuwenlang weten. Je baby voelt, leert en hecht zich al in de baarmoeder.


Onderzoek toont aan dat alles wat jij als moeder ervaart – van voeding tot emoties en stress – een directe invloed heeft op de ontwikkeling van je baby. Blootstelling aan schadelijke stoffen, een tekort aan voedingsstoffen of aanhoudende stress kunnen de groei van organen en zelfs de genetische expressie van je baby beïnvloeden, met mogelijke gevolgen op latere leeftijd (Thornburg, Valent, Boone-Heinonen, 2020).

Dat betekent niet dat je perfect moet zijn, het laat zien hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen – niet alleen fysiek, maar ook emotioneel en spiritueel. Jouw welzijn is de basis van een veilige, gezonde start voor je kindje.


De vier pijlers van pre- en perinatale psychologie

Pre- en perinatale psychologie bestudeert hoe onze vroegste ervaringen – vanaf de zwangerschap tot en met de geboorte en hechting – een fundament leggen voor de rest van ons leven. De website BirthPsychology.com beschrijft vier belangrijke principes:


  • Baby’s zijn vanaf de conceptie gevoelige, bewuste en waarnemende wezens.
  • Ze zijn sociale wezens die communiceren en relaties opbouwen, nog voor ze geboren worden.
  • Hun behoeften zijn nauw verbonden met de band tussen moeder en kind.
  • Hun epigenetische blauwdruk wordt gevormd door vroege ervaringen en kan generaties lang doorwerken.


De impact van een liefdevolle start

Onze eerste ervaringen vormen wie we zijn – hoe we onszelf zien, hoe we relaties aangaan en hoe veerkrachtig we in het leven staan. Hechting speelt hierin een cruciale rol. Een veilige hechting ontstaat wanneer een baby zich geliefd, welkom en geborgen voelt. Maar als een moeder tijdens de zwangerschap of na de geboorte veel stress ervaart, als er onverwerkte trauma’s zijn, of als de geboorte zelf traumatisch verloopt, dan heeft dat invloed op de ontwikkeling van de baby, zowel neurologisch als emotioneel (McCarty & Glenn, 2008). Wanneer jij je bewust wordt van de impact van deze vroege periode, kun je heel bewust kiezen hoe je jouw kindje ontvangt in deze wereld – met liefde, aandacht en aanwezigheid.


Investeren in de eerste levensfase

Onderzoek wijst uit dat investeren in de eerste fase van het leven – van conceptie tot en met het eerste levensjaar – de meest effectieve manier is om gezondheid en welzijn te bevorderen (McCarty & Glenn, 2008). Psychiaters en psychologen benadrukken dat de basis van ons emotionele en sociale leven in deze periode wordt gelegd. Dr. Thomas Verny schreef:


"Waar ervaart een mens voor het eerst liefde, afwijzing, angst en verdriet? Waar leert een mens voor het eerst over anderen en de wereld? Waar worden onze diepste karaktereigenschappen gevormd? Prenataal." (Verny, 1995).


Als samenleving zijn we grotendeels blind geweest voor deze waarheid. Maar hoe meer we begrijpen over deze cruciale periode, hoe meer we onze kinderen de start kunnen geven die ze verdienen – een begin vol veiligheid, liefde en geborgenheid.


De wijsheid van ons lichaam en onze herinneringen

Misschien vraag je je af: als deze periode zo belangrijk is, waarom heeft de wetenschap hier dan zo lang weinig aandacht aan besteed? Een van de redenen is dat we in de westerse wereld sterk vertrouwen op ons rationele, analytische denken. Maar het zijn juist de diepere, vaak onbewuste ervaringen die onze patronen en overtuigingen vormen. Trauma-expert Peter Levine stelt zelfs dat trauma een ontkoppeling van ons lichaam is (Levine, 2008).

Veel van ons dragen trauma's mee uit onze eigen babytijd, zonder dat we het bewust herinneren. Dit kunnen kleine of grote ervaringen zijn die invloed hebben op hoe we in het leven staan en ons verbinden met onze eigen kinderen. De pre- en perinatale psychologie biedt inzichten en technieken om deze vroege ervaringen te helen, zodat we bewuster, liefdevoller en meer afgestemd aanwezig kunnen zijn voor onze kinderen.


Zoals de bekende geboortespecialist Michel Odent zei:


"Als we de wereld willen veranderen, moeten we beginnen met hoe we baby's ontvangen."


Stel je eens voor hoe de wereld eruit zou zien als alle baby's geboren worden in liefde, vertrouwen en veiligheid. Hoeveel zachter, gezonder en liefdevoller zou onze samenleving dan zijn?


Referenties:

- Levine, P (2012). Healing Trauma, a Pioneering Program for Restoring the Wisdom of your Body. ReadHowYouWant

- McCarty, A. & Glenn, M. (2008). Investing in human potential from the beginning of life: key to maximizing human capital. Santa Barbara, CA: Journal of prenatal and perinatal psychology and health, 23(2).

- Thornburg, K & Boone-Heinonen, J & Valent, A. (2020). Social determinants of placental health and future disease risks for babies. Obstetrics and Gynecology Clincs of North America, 47(1), 1-15.

- Verney, T. (1995). Build babies not jails. San Francisco, CA: Journal of prenatal and perinatal psychology and health, 10(2) edition.


CONNECTED MOTHERHOOD

Masterclasses - Online Programma's - Rituelen

CONNECTED MOTHERHOOD

NEWSLETTER

Schrijf je in voor onze maillijst